De beste reiziger is een flexibele reiziger

Laatste update: 2 januari 2023

Als we de statistieken bekijken, lijkt de tijd van reisbeperkingen heel ver achter ons. Er worden volop nieuwe reisplannen uitgewerkt en vakanties geboekt. Wel houden veel reizigers lang een slag om de arm en boeken minder ver vooruit. En naar annuleringsvoorwaarden wordt goed gekeken.

Ook buiten de pandemie kunnen je reisplannen verstoord worden. Afgelopen zomer was het gortdroge Death Valley National Park wekenlang gesloten als gevolg van hevige overstromingen. Bosbranden noopten mensen tot evacuatie, ook van Franse campings. Vluchten vielen en vallen uit, bagage bleef en blijft achter en restaurants beperken hun openingstijden door personeelstekorten. Het kan altijd anders lopen: zie plan B als een uitdaging, niet als een ramp. Want misschien dat je daardoor op een bijzonder onverwacht adres komt, of een verrassende gesprekspartner ontmoet.

Laten we tegelijkertijd hopen dat we de dramatische reisstilstand van 2020-21 niet opnieuw meemaken. En dat duurzame alternatieven steeds breder beschikbaar worden, waardoor de impact van reizen op het milieu verkleind wordt. Want we willen echt graag reizen, kennismaken met andere culturen, ons laten verwonderen door andere landschappen. Juist als je kennisneemt van kwetsbare ecosystemen, zul je je willen inzetten voor het behoud ervan. Kijk kritisch naar je toeristische ecologische voetstap. Maak gebruik van openbaar vervoer waar dat kan, of overweeg een fietsvakantie. Vul je eigen waterfles. Er zijn  volop bestemmingen waar een ban is op wegwerpplastic als tasjes, bordjes en bestek. Zeg tegen je gids dat hij zijn boot echt niet achter die roze dolfijn aan hoeft te sturen. Maak een sport van het zoeken naar duurzame vakanties. Of wissel die in elk geval af met je minder duurzame droombestemmingen …: loop een langeafstandswandeling in de Eifel, Ardennen of het Sauerland. Intussen ga ik voor u op zoek naar de duurzaamste adressen in Suriname – een land dat geen massatoerisme heeft maar absoluut meer reizigers verdient dan het de afgelopen jaren ontving. En ik neem de trein naar Londen.

Ik houd u op de hoogte van mijn ontdekkingen en wens u veel reisgenoegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *