Elzas revisited

Ongeveer een week per maand stroomt Straatsburg vol met Europarlementariërs, als de plenaire vergadering van het parlement van de Europese Unie plaatsvindt. Maar toeristisch is de stad het hele jaar aantrekkelijk: in het voorjaar verschijnen de eerste terrassen aan de Ill en het prilgroene blad aan de platanen, in de zomer draait het schema van de rondvaartboten op volle toeren, het najaar legt een gouden glans op de schitterende kathedraal en andere oude gebouwen en wordt de verse wijn (bourru) geschonken, tijdens de advent stromen bezoekers toe naar de befaamde kerstmarkt. Mocht het regenen: Straatsburg is een super-museumstad, met collecties van archeologisch vondsten (L’Oeuvre Notre-Dame) tot hedendaagse kunst (MAMCS).

Begin 2020 verschijnt een nieuwe editie van Elzas, Vogezen en Jura, waar Straatsburg uitgebreid in is opgenomen. Ter voorbereiding daarvan was ik de afgelopen maand tweemaal een weekje in het gebied. Mijn toppers daarvan:
*rondleiding in het Europese Parlement – gratis toegang (denk aan legitimatiebewijs) duurt een uur, met audioguide in taal naar keuze en 360 graden film; zie hier voor het rooster.
*het blotevoetenpad bij Ehnwihr-Muttersholz; start bij het Maison de la Nature, koop er de ter plaatse gemaakte koekjes voor extra zintuiglijke beleving onderweg en ga op avontuur! Bij uitstek geschikt voor jeugd en wie zich jeugdig voelt.
*wederom bevestigd: de Route des Vins tussen Dambach en Obernai is en blijft mijn favoriet. Fietsen gaat elk jaar zwaarder, de wijnen worden elk jaar lekkerder.

Château de Pourtalès, waar de Europarlementariërs graag verblijven
maar buiten de plenaire weken heel betaalbare en fijne logies
(in het Châlet) beschikbaar is.

 

 

 

Bonus als je de Elzas aan de zuidzijde verlaat: maak een wandeling in Belfort,
zie de grote leeuw voor de citadel (zie hiernaast)
en merk op hoe groot in Belfort de Franse invloed op de architectuur is.
Je echte fietsmaatje zet je onderweg erheen af op de Route des Crêtes
en je spreekt af op de Place d’Armes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *